CLOSE

British Soccer Team Will Soon Have the Greenest Stadium on Earth

The Forest Green Rovers are about to get even greener. As Dezeen reports, the British National League soccer team is getting a new 5000-seat stadium constructed entirely from wood.

The unique idea was chosen from over 50 entries in an international competition. The firm behind the winning design is the London-based Zaha Hadid Architects. ZHA has been approached to build ambitious stadiums in the past, including the Aquatics Center for the London 2012 Olympics and the arena for the upcoming 2022 FIFA World Cup in Qatar. This new project will be among their most impressive: Powered by sustainable energy and built from natural timber, the stadium will be the greenest of its kind.

Forest Green Rovers chairman Dale Vince told Dezeen, "The importance of using wood is not only that it's a naturally occurring material, it has very low carbon content—about as low as it gets for a building material. Our new stadium will have the lowest carbon content of any stadium in the world."

The plan is part of a larger Eco Park development project which will also include a public transit station, a nature reserve, and the restoration of Stroudwater canal. According to Express, construction is expected to take anywhere from two to three years.

[h/t Dezeen]

All images courtesy of Zaha Hahid Architects.

nextArticle.image_alt|e
Peter Macdiarmid, Getty Images
arrow
travel
Long-Closed Part of Westminster Abbey to Open to the Public for the First Time in 700 Years
The triforium in 2009
The triforium in 2009
Peter Macdiarmid, Getty Images

On June 11, 2018, visitors to London's Westminster Abbey will get a look at a section of the historic church that has been off-limits for 700 years. That’s when the triforium, located high above the abbey floor, will open to the general public for the first time as the Queen’s Diamond Jubilee Galleries, according to Condé Nast Traveler.

The 13th-century space, located 70 feet above the nave floor, had previously been used for abbey storage. (One architecture critic who visited before the renovation described it as a “glorified attic.”) After a $32.5 million renovation, it will now become a museum with killer views.

The view from the triforium looking down onto the rest of Westminster Abbey
The view from the triforium looking down toward the ground floor of the abbey
Dan Kitwood, Getty Images

To access the area, which looks out over the nave and altar, architects built a new tower, the abbey’s first major addition since 1745. The 80-foot-tall, window-lined structure will provide brand-new vantage points to look out on surrounding areas of Westminster. Inside the triforium, the windows of the galleries look out onto the Houses of Parliament and St. Margaret’s church, and visitors will be able to walk around the upper mezzanine and look down onto the ground floor of the abbey below.

The museum itself will show off objects from Westminster Abbey’s history, such as a 17th-century coronation chair for Mary II and an altarpiece from Henry III’s reign, when the triforium was first constructed. Oh, and it will also display Prince William and Kate Middleton’s marriage license, for those interested in more modern royal history.

[h/t Condé Nast Traveler]

nextArticle.image_alt|e
Steinar Skaar / Statens vegvesen
arrow
architecture
A Look at One of Norway's Most Beautiful Public Bathrooms
Steinar Skaar / Statens vegvesen
Steinar Skaar / Statens vegvesen

In Norway, beautiful architecture isn’t limited to new museums and opera houses. The country also has some incredible bathrooms, thanks to a program called the National Tourist Routes, which commissions architects to design imaginative, beautiful rest stops and lookout points to encourage travel in some of the country’s more remote areas.

One of the latest projects to be unveiled, as Dezeen alerted us, is a high-design commode in the northern Norwegian municipality of Gildeskål. The newly renovated site located along the Norwegian Scenic Route Helgelandskysten, called Ureddplassen, was recently opened to the public.

Bench seating outside the restroom, with mountains in the background
Lars Grimsby / State Road Administration

A view up the stairs of the amphitheater toward steep mountains
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Designed by the Oslo-based designers Haugen/Zohar Architects and the landscape architects Landskapsfabrikken AS, the site includes an amphitheater, a viewing platform, and of course, a beautiful restroom. The area is a popular place to view the Northern Lights in the fall and winter and the midnight sun in the summer, so it sees a fair amount of traffic.

The site has been home to a monument honoring victims of the 1943 sinking of a World War II submarine called the Uredd since 1987, and the designers added a new marble base to the monument as part of this project.

A view of the monument to the soldiers lost in the sinking of the Uredd
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Now, travelers and locals alike can stop off the highway for a quick pee in the restroom, with its rolling concrete and glass design, then plop down on the steps of the amphitheater to gaze at the view across the Norwegian Sea. It’s one rest stop you’ll actually want to rest at.

[h/t Dezeen]

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios