CLOSE

An Award-Winning Homeless Shelter Was Inspired by 10th Century Almshouses

More than a millennium ago, Anglo-Saxon leader King Athelstan created some of the world’s first affordable housing: the almshouse. Designed to shelter the poor, elderly, and disabled, these charities offering free housing proliferated across Britain and later migrated to the United States. 

In the London borough of Camden, architects are reinventing the almshouse for modern housing needs, as Slate recently reported. Peter Barber Architects’ Holmes Road Studios, a new transitional housing project for the homeless, was based on the design of the almshouses for the poor and elderly first established in 10th century Britain (and still operating today, in some cases). The 59-studio development just won architecture’s 2016 New London Awards. 

Each of the tiny brick studios—which look kind of like a parade of mini-castles—has double-height ceilings, a lofted bed, and skylights. Encircling a garden courtyard, the residence gives “its occupants a real sense of belonging, empowerment and self-worth to enable them to find their feet,” according to New London Architecture’s prize announcement.

The development is designed to allow residences to tend the garden collectively, as well as host counseling sessions and small meetings in a shed-like room in the courtyard.

[h/t Slate]

All images courtesy Peter Barber Architects

Know of something you think we should cover? Email us at tips@mentalfloss.com.

nextArticle.image_alt|e
Peter Macdiarmid, Getty Images
arrow
travel
Long-Closed Part of Westminster Abbey to Open to the Public for the First Time in 700 Years
The triforium in 2009
The triforium in 2009
Peter Macdiarmid, Getty Images

On June 11, 2018, visitors to London's Westminster Abbey will get a look at a section of the historic church that has been off-limits for 700 years. That’s when the triforium, located high above the abbey floor, will open to the general public for the first time as the Queen’s Diamond Jubilee Galleries, according to Condé Nast Traveler.

The 13th-century space, located 70 feet above the nave floor, had previously been used for abbey storage. (One architecture critic who visited before the renovation described it as a “glorified attic.”) After a $32.5 million renovation, it will now become a museum with killer views.

The view from the triforium looking down onto the rest of Westminster Abbey
The view from the triforium looking down toward the ground floor of the abbey
Dan Kitwood, Getty Images

To access the area, which looks out over the nave and altar, architects built a new tower, the abbey’s first major addition since 1745. The 80-foot-tall, window-lined structure will provide brand-new vantage points to look out on surrounding areas of Westminster. Inside the triforium, the windows of the galleries look out onto the Houses of Parliament and St. Margaret’s church, and visitors will be able to walk around the upper mezzanine and look down onto the ground floor of the abbey below.

The museum itself will show off objects from Westminster Abbey’s history, such as a 17th-century coronation chair for Mary II and an altarpiece from Henry III’s reign, when the triforium was first constructed. Oh, and it will also display Prince William and Kate Middleton’s marriage license, for those interested in more modern royal history.

[h/t Condé Nast Traveler]

nextArticle.image_alt|e
Steinar Skaar / Statens vegvesen
arrow
architecture
A Look at One of Norway's Most Beautiful Public Bathrooms
Steinar Skaar / Statens vegvesen
Steinar Skaar / Statens vegvesen

In Norway, beautiful architecture isn’t limited to new museums and opera houses. The country also has some incredible bathrooms, thanks to a program called the National Tourist Routes, which commissions architects to design imaginative, beautiful rest stops and lookout points to encourage travel in some of the country’s more remote areas.

One of the latest projects to be unveiled, as Dezeen alerted us, is a high-design commode in the northern Norwegian municipality of Gildeskål. The newly renovated site located along the Norwegian Scenic Route Helgelandskysten, called Ureddplassen, was recently opened to the public.

Bench seating outside the restroom, with mountains in the background
Lars Grimsby / State Road Administration

A view up the stairs of the amphitheater toward steep mountains
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Designed by the Oslo-based designers Haugen/Zohar Architects and the landscape architects Landskapsfabrikken AS, the site includes an amphitheater, a viewing platform, and of course, a beautiful restroom. The area is a popular place to view the Northern Lights in the fall and winter and the midnight sun in the summer, so it sees a fair amount of traffic.

The site has been home to a monument honoring victims of the 1943 sinking of a World War II submarine called the Uredd since 1987, and the designers added a new marble base to the monument as part of this project.

A view of the monument to the soldiers lost in the sinking of the Uredd
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Now, travelers and locals alike can stop off the highway for a quick pee in the restroom, with its rolling concrete and glass design, then plop down on the steps of the amphitheater to gaze at the view across the Norwegian Sea. It’s one rest stop you’ll actually want to rest at.

[h/t Dezeen]

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios