CLOSE
M Maselli, Flickr // CC BY-2.0
M Maselli, Flickr // CC BY-2.0

The Palace Built By a Postman, Using Stones From His Route

M Maselli, Flickr // CC BY-2.0
M Maselli, Flickr // CC BY-2.0

by Jenny Morrill

The Palais Idéal in Hauterives, France is a unique structure. It is made entirely out of stones that postman Ferdinand Cheval collected on his mail route.

One night, Cheval dreamed about building a palace. He thought nothing of this dream for years, until one day in the spring of 1879, when his foot caught on an unusual-looking rock during his postal route. The rock was so fascinating to Cheval that he took it home to admire it. It also gave him an idea.

For the next 33 years, Cheval continued picking up more stones during his postal route, first putting them in his pockets, then graduating to a basket, and finally using a wheelbarrow. Each one of the stones was hand-selected by Cheval to play a part in the construction of his dream palace.

For more than three decades, Cheval spent his nights building his home by the light of an oil lamp, and his days delivering the mail. He completed work on the palace in 1912.

Today, the palace is a protected landmark and is open to visitors. Though Cheval wished to be buried in his palace when he died, this was illegal in France at the time. So he spent an additional eight years building a mausoleum for himself in the town cemetery. He finished just in time, too; Cheval passed away on August 19, 1924, approximately one year after completing the mausoleum, which remains his final resting place.

nextArticle.image_alt|e
Courtesy of Fernando Artigas
arrow
architecture
Step Inside This Stunning, Nature-Inspired Art Gallery in Tulum, Mexico
Courtesy of Fernando Artigas
Courtesy of Fernando Artigas

Upon closer inspection, this building in Tulum, Mexico, doesn’t seem like a suitable place to house an art exhibit. Everything that makes it so visually striking—its curved walls, uneven floors, and lack of drab, white backgrounds—also makes it a challenge for curators.

But none of these factors deterred Santiago Rumney Guggenheim—the great-grandson of the late famed art collector and heiress Peggy Guggenheim—from christening the space an art gallery. And thus, IK LAB was born.

“We want to trigger the creative minds of artists to create for a completely different environment,” Rumney Guggenheim, the gallery’s director, tells Artsy. “We are challenging the artists to make work for a space that doesn’t have straight walls or floors—we don’t even have walls really, it’s more like shapes coming out of the floor. And the floor is hardly a floor.”

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

IK LAB was brought to life by Rumney Guggenheim and Jorge Eduardo Neira Sterkel, the founder of luxury resort Azulik. The two properties, which have a similar style of architecture, share a site near the Caribbean coast. IK LAB may be unconventional, but it certainly makes a statement. Its ceiling is composed of diagonal slats resembling the veins of a leaf, and a wavy wooden texture breaks up the monotony of concrete floors. Entry to the gallery is gained through a 13-foot-high glass door that’s shaped a little like a hobbit hole.

The gallery was also designed to be eco-conscious. The building is propped up on stilts, which not only lets wildlife pass underneath, but also gives guests a view overlooking the forest canopy. Many of the materials have been sourced from local jungles. Gallery organizers say the building is designed to induce a “meditative state,” and visitors are asked to go barefoot to foster a more sensory experience. (Be careful, though—you wouldn't want to trip on the uneven floor.)

The gallery's first exhibition, "Alignments," features the suspended sculptures of Artur Lescher, the perception-challenging works of Margo Trushina, and the geometrical pendulums of Tatiana Trouvé. One piece by Trouvé features 250 pendulums suspended from the gallery's domed ceiling. If you want to see this exhibit, be sure to get there before it ends in September.

[h/t Dezeen]

nextArticle.image_alt|e
iStock
arrow
architecture
Engineers Have Figured Out How the Leaning Tower of Pisa Withstands Earthquakes
iStock
iStock

Builders had barely finished the second floor of the Tower of Pisa when the structure started to tilt. Despite foundational issues, the project was completed, and eight centuries and at least four major earthquakes later, the precarious landmark remains standing. Now, a team of engineers from the University of Bristol and other institutions claims to have finally solved the mystery behind its endurance.

Pisa is located between the Arno and Serchio rivers, and the city's iconic tower was built on soft ground consisting largely of clay, shells, and fine sand. The unstable foundation meant the tower had been sinking little by little until 2008, when construction workers removed 70 metric tons of soil to stabilize the site. Today it leans at a 4-degree angle—about 13 feet past perfectly vertical.

Now researchers say that the dirt responsible for the tower's lean also played a vital role in its survival. Their study, which will be presented at this year's European Conference on Earthquake Engineering in Greece, shows that the combination of the tall, stiff tower with the soft soil produced an effect known as dynamic soil-structure interaction, or DSSI. During an earthquake, the tower doesn't move and shake with the earth the same way it would with a firmer, more stable foundation. According to the engineers, the Leaning Tower of Pisa is the world's best example of the effects of DSSI.

"Ironically, the very same soil that caused the leaning instability and brought the tower to the verge of collapse can be credited for helping it survive these seismic events," study co-author George Mylonakis said in a statement.

The tower's earthquake-proof foundation was an accident, but engineers are interested in intentionally incorporating the principles of DSSI into their structures—as long as they can keep them upright at the same time.

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios