Luke Hayes, Asif Khan/Getty Images
Luke Hayes, Asif Khan/Getty Images

Vantablack Pavilion at the Winter Olympics Mimics the Darkness of Space

Luke Hayes, Asif Khan/Getty Images
Luke Hayes, Asif Khan/Getty Images

British company Surrey NanoSystems disrupted the color spectrum when it debuted Vantablack: the darkest artificial substance ever made. The material is dark enough to absorb virtually all light waves, making 3D objects look like endless black voids. It was originally designed for technology, but artists and designers have embraced the unique shade. Now, Dezeen reports that British architect Asif Khan has brought Vantablack to the Winter Olympics.

His temporary pavilion at the Pyeongchang Winter Olympic Games in South Korea has been dubbed the darkest building on Earth. The 33-foot-tall structure has been coated with Vantablack VBx2, a version of Vantablack pigment that comes in a spray can.

The building’s sides curve inward like shadowboxes. To break up the all-consuming blackness, Khan outfitted the walls with rods. White lights at the ends of the sticks create the effect of stars scattered across an endless night sky.

Child next to wall painted to look like the night sky.
Luke Hayes, Asif Khan/Getty Images

Khan told Dezeen that the piece is meant to give “the impression of a window cut into space.” He was only able to realize this vision after contacting the scientists behind Vantablack. He told them he wanted to use the color to coat a building, something the pigment wasn’t designed for originally. Sculptor Anish Kapoor securing exclusive rights to artistic use of the color in 2016 further complicated his plans. The solution was the sprayable version: Vantablack VBx2 is structurally (and therefore legally) different from the original pigment and better suited for large-scale projects.

The pavilion was commissioned by Hyundai to promote their hydrogen fuel cell technology. The space-themed exterior is a nod to the hydrogen in stars. Inside, a white room filled with sprinklers is meant to represent the hydrogen found in water.

The area will be open to visitors during the Winter Olympics, which kick off in Pyeongchang, South Korea on Friday, February 9.

[h/t Dezeen]

nextArticle.image_alt|e
iStock
India's Supreme Court Demands That the Taj Mahal Be Restored or Demolished
iStock
iStock

The Taj Mahal is one of the most recognizable monuments on Earth, but over the years it's started to look less like its old self. Smog and insect droppings are staining the once pure-white marble exterior an unseemly shade of yellow. Now, The Art Newspaper reports that India's Supreme Court has set an ultimatum: It's threatening to shut down or demolish the building if it's not restored to its former glory.

Agra, the town where the Taj Mahal is located, has a notorious pollution problem. Automobile traffic, factory smoke, and the open burning of municipal waste have all contributed to the landmark's increasing discoloration. Insects and acid rain also pose a threat to the facade, which is already crumbling away in some parts.

India's highest court now says the country's central government must seek foreign assistance to restore the UNESCO World Heritage Site if it's to remain open. Agra's state of Uttar Pradesh has taken some steps to reduce pollution in recent years, such us banning the burning of cow dung, which produces heavy brown carbon. In 2015, India's Supreme Court ordered all wood-burning crematoriums near the Taj Mahal to be swapped for electric ones.

But the measures haven't done enough to preserve the building. A committee led by the Indian Institute of Technology in Kanpu reportedly plans to investigate the exact sources of pollution in the area, a process that will take about four months. The Supreme Court plans check in on the status of site every day from July 31.

Air pollution isn't the only factor damaging the Taj Mahal. It was constructed near the Yamuna River in the 17th century, and as the water gradual dries up, the ground beneath the structure is shifting. If the trend continues it could lead to the building's total collapse.

[h/t The Art Newspaper]

nextArticle.image_alt|e
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen
Norway Opens Another Spectacular Roadside Bathroom
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen

Norway’s National Tourist Routes will change how you think about rest stops. As part of a decades-long program, the Norwegian government has been hiring architects and designers to create beautiful roadside lookouts, bathrooms, and other amenities for travelers along 18 scenic highways throughout the country. One of the latest of the projects unveiled, spotted by Dezeen, is a glitzy restroom located on the Arctic island of Andøya in northern Norway.

The facility, designed by the Oslo-based Morfeus Arkitekter, is located near a rock formation called Bukkekjerka, once used as a sacrificial site by the indigenous Sami people. The angular concrete and steel structure is designed to fit in with the jagged mountains that surround it.

The mirrored exterior wall of the bathroom serves a dual purpose. On the one hand, it reflects the scenery around the building, helping it blend into the landscape. But it also has a hidden feature. It’s a one-way mirror, allowing those inside the restroom to have a private view out over the ocean or back into the mountains while they pee.

The newly landscaped rest area near the bathroom will serve as an event space in the future. The Bukkekjerka site is already home to an annual open-air church service, and with the new construction, the space will also be used for weddings and other events. Because this is the Arctic Circle, though, the restroom is only open in the late spring and summer, closing from October to May. Check it out in the photos below.

A bathroom nestled in a hilly landscape
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

The mirrored facade of a rest stop reflects concrete steps leading down a pathway.
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

A person stands outside the bathroom's reflective wall.
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

A wide view of a rest stop at the base of a coastal mountain
Morfeus Arkitekter. Photo: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen

[h/t Dezeen]

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER