CLOSE

Dutch Tiny House Village Provides Houses for the Homeless

The new residential development outside the Dutch city of Eindhoven is no ordinary community. Skaeve Huse is a special place designed for Eindhoven’s most vulnerable populations, according to Inhabitat. It’s aimed at providing permanent living quarters for previously homeless people with mental illness or drug addiction, or who otherwise struggle to live in traditional city residences.

The community was designed by the Amsterdam-based architects at Studio Elmo Vermijs for the Trudo Housing Corporation, a Dutch developer. (The company previously offered a rental discount for tenants who assist refugees.)

A bicycle is parked outside a slanted green tiny house.

“In recent years, several Skaeve Huse have been built in the Netherlands, always temporary, mostly in containers,” the architects write in their description of the project. “Trudo wanted a permanent and energy-neutral design so that this vulnerable group could benefit from the homes in the long term. Skaeve Huse Eindhoven is the first of its kind designed and built with these principles as starting point.”

The Trudo Housing Corporation partnered with the European Investment Bank in 2016 to create more environmentally sustainable social housing programs.

A bicycle is parked outside a slanted green tiny house.

Skaeve loosely means “slanted,” and some of the walls of the colorful houses do indeed slant, giving them a whimsical look. The high ceilings are designed to give the 355-square-foot houses a more spacious, airy feel despite the small size, while maintaining privacy with windows high off the ground. Each of the homes has a living room with a small open kitchen, a bathroom, and an entrance foyer.

The homes are spaced apart to help give people who have trouble living in the typical, cramped spaces of an urban environment extra room, which the designers hope will help limit disputes between neighbors. The land was formerly a forest, and the homes are placed between trees along a winding path.

Though designed for people who didn’t have homes, this tiny house community looks cute enough to replicate for traditional housing, too.

[h/t Inhabitat]

All images courtesy of Elmo Vermijs.

nextArticle.image_alt|e
Courtesy of Fernando Artigas
arrow
architecture
Step Inside This Stunning, Nature-Inspired Art Gallery in Tulum, Mexico
Courtesy of Fernando Artigas
Courtesy of Fernando Artigas

Upon closer inspection, this building in Tulum, Mexico, doesn’t seem like a suitable place to house an art exhibit. Everything that makes it so visually striking—its curved walls, uneven floors, and lack of drab, white backgrounds—also makes it a challenge for curators.

But none of these factors deterred Santiago Rumney Guggenheim—the great-grandson of the late famed art collector and heiress Peggy Guggenheim—from christening the space an art gallery. And thus, IK LAB was born.

“We want to trigger the creative minds of artists to create for a completely different environment,” Rumney Guggenheim, the gallery’s director, tells Artsy. “We are challenging the artists to make work for a space that doesn’t have straight walls or floors—we don’t even have walls really, it’s more like shapes coming out of the floor. And the floor is hardly a floor.”

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

IK LAB was brought to life by Rumney Guggenheim and Jorge Eduardo Neira Sterkel, the founder of luxury resort Azulik. The two properties, which have a similar style of architecture, share a site near the Caribbean coast. IK LAB may be unconventional, but it certainly makes a statement. Its ceiling is composed of diagonal slats resembling the veins of a leaf, and a wavy wooden texture breaks up the monotony of concrete floors. Entry to the gallery is gained through a 13-foot-high glass door that’s shaped a little like a hobbit hole.

The gallery was also designed to be eco-conscious. The building is propped up on stilts, which not only lets wildlife pass underneath, but also gives guests a view overlooking the forest canopy. Many of the materials have been sourced from local jungles. Gallery organizers say the building is designed to induce a “meditative state,” and visitors are asked to go barefoot to foster a more sensory experience. (Be careful, though—you wouldn't want to trip on the uneven floor.)

The gallery's first exhibition, "Alignments," features the suspended sculptures of Artur Lescher, the perception-challenging works of Margo Trushina, and the geometrical pendulums of Tatiana Trouvé. One piece by Trouvé features 250 pendulums suspended from the gallery's domed ceiling. If you want to see this exhibit, be sure to get there before it ends in September.

[h/t Dezeen]

nextArticle.image_alt|e
iStock
arrow
architecture
Engineers Have Figured Out How the Leaning Tower of Pisa Withstands Earthquakes
iStock
iStock

Builders had barely finished the second floor of the Tower of Pisa when the structure started to tilt. Despite foundational issues, the project was completed, and eight centuries and at least four major earthquakes later, the precarious landmark remains standing. Now, a team of engineers from the University of Bristol and other institutions claims to have finally solved the mystery behind its endurance.

Pisa is located between the Arno and Serchio rivers, and the city's iconic tower was built on soft ground consisting largely of clay, shells, and fine sand. The unstable foundation meant the tower had been sinking little by little until 2008, when construction workers removed 70 metric tons of soil to stabilize the site. Today it leans at a 4-degree angle—about 13 feet past perfectly vertical.

Now researchers say that the dirt responsible for the tower's lean also played a vital role in its survival. Their study, which will be presented at this year's European Conference on Earthquake Engineering in Greece, shows that the combination of the tall, stiff tower with the soft soil produced an effect known as dynamic soil-structure interaction, or DSSI. During an earthquake, the tower doesn't move and shake with the earth the same way it would with a firmer, more stable foundation. According to the engineers, the Leaning Tower of Pisa is the world's best example of the effects of DSSI.

"Ironically, the very same soil that caused the leaning instability and brought the tower to the verge of collapse can be credited for helping it survive these seismic events," study co-author George Mylonakis said in a statement.

The tower's earthquake-proof foundation was an accident, but engineers are interested in intentionally incorporating the principles of DSSI into their structures—as long as they can keep them upright at the same time.

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios