CLOSE

A House of Puzzles

Although Miss C. mentioned it last week, I feel that we should devote some additional space to the recent Fifth Avenue apartment that made the New York Times last week.

The long and short of it is that a family paid to have their (fabulously expensive) apartment renovated. The family wanted something special, and boy is that what they got. During the renovation, architect/designer Eric Clough embarked on a multi-year secret project to hide puzzles in the apartment, unbeknownst to the apartment's owners, and not even discovered until months after the project's completion. The project included extensive historical research, puzzles, and even a soundtrack. Here's how it started:

What Ms. Sherry didn't realize until much later was that Mr. Clough had a number of other ideas about her apartment that he didn't share with her. It began when Mr. Klinsky threw in his two cents, a vague request that a poem he had written for and about his family be lodged in a wall somewhere, Ms. Sherry said, "put in a bottle and hidden away as if it were a time capsule."

...

Before long, his firm, 212box, was knee-deep in code and cipher books, furnituremakers were devising secret compartments, and Mr. Clough's former colleague, Heather Bensko, an architectural and graphic designer who had been his best friend at the Yale School of Architecture, found herself researching the lives of 40 historical figures, starting with Francis I of France and ending with Mrs. Post.

Then things got weird, as the family's children began to notice themselves written into seemingly decorative elements within the apartment.

...one night four months later, Cavan Klinsky, who is now 11, had a friend over. The boy was lying on the floor in Cavan's bedroom, staring at dozens of letters that had been cut into the radiator grille. They seemed random — FDYDQ, for example. But all of a sudden the friend leapt up with a shriek, Ms. Sherry said, having realized that they were actually a cipher (a Caesar Shift cipher, to be precise), and that Cavan's name was the first word.

The family soon received a mysterious letter directing them to look deeper into the apartment, to discover its secrets. Through a series of eighteen clues, the family participated in an adventure in their own home, discovering the trail of secrets left for them by during the renovation. The scope and complexity of the puzzle is frankly mind-blowing:

...the finale involved, in part, removing decorative door knockers from two hallway panels, which fit together to make a crank, which in turn opened hidden panels in a credenza in the dining room, which displayed multiple keys and keyholes, which, when the correct ones were used, yielded drawers containing acrylic letters and a table-size cloth imprinted with the beginnings of a crossword puzzle, the answers to which led to one of the rectangular panels lining the tiny den, which concealed a chamfered magnetic cube, which could be used to open the 24 remaining panels, revealing, in large type, the poem written by Mr. Klinsky. (There is other stuff in there, too, but a more detailed explanation might drive a reader crazy.)

You owe it to yourself to take five minutes and read the full story. And if you have an $8.5 million apartment of your own just rusting away, why not hire Mr. Clough to add his personal touch?

nextArticle.image_alt|e
Peter Macdiarmid, Getty Images
arrow
travel
Long-Closed Part of Westminster Abbey to Open to the Public for the First Time in 700 Years
The triforium in 2009
The triforium in 2009
Peter Macdiarmid, Getty Images

On June 11, 2018, visitors to London's Westminster Abbey will get a look at a section of the historic church that has been off-limits for 700 years. That’s when the triforium, located high above the abbey floor, will open to the general public for the first time as the Queen’s Diamond Jubilee Galleries, according to Condé Nast Traveler.

The 13th-century space, located 70 feet above the nave floor, had previously been used for abbey storage. (One architecture critic who visited before the renovation described it as a “glorified attic.”) After a $32.5 million renovation, it will now become a museum with killer views.

The view from the triforium looking down onto the rest of Westminster Abbey
The view from the triforium looking down toward the ground floor of the abbey
Dan Kitwood, Getty Images

To access the area, which looks out over the nave and altar, architects built a new tower, the abbey’s first major addition since 1745. The 80-foot-tall, window-lined structure will provide brand-new vantage points to look out on surrounding areas of Westminster. Inside the triforium, the windows of the galleries look out onto the Houses of Parliament and St. Margaret’s church, and visitors will be able to walk around the upper mezzanine and look down onto the ground floor of the abbey below.

The museum itself will show off objects from Westminster Abbey’s history, such as a 17th-century coronation chair for Mary II and an altarpiece from Henry III’s reign, when the triforium was first constructed. Oh, and it will also display Prince William and Kate Middleton’s marriage license, for those interested in more modern royal history.

[h/t Condé Nast Traveler]

nextArticle.image_alt|e
Steinar Skaar / Statens vegvesen
arrow
architecture
A Look at One of Norway's Most Beautiful Public Bathrooms
Steinar Skaar / Statens vegvesen
Steinar Skaar / Statens vegvesen

In Norway, beautiful architecture isn’t limited to new museums and opera houses. The country also has some incredible bathrooms, thanks to a program called the National Tourist Routes, which commissions architects to design imaginative, beautiful rest stops and lookout points to encourage travel in some of the country’s more remote areas.

One of the latest projects to be unveiled, as Dezeen alerted us, is a high-design commode in the northern Norwegian municipality of Gildeskål. The newly renovated site located along the Norwegian Scenic Route Helgelandskysten, called Ureddplassen, was recently opened to the public.

Bench seating outside the restroom, with mountains in the background
Lars Grimsby / State Road Administration

A view up the stairs of the amphitheater toward steep mountains
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Designed by the Oslo-based designers Haugen/Zohar Architects and the landscape architects Landskapsfabrikken AS, the site includes an amphitheater, a viewing platform, and of course, a beautiful restroom. The area is a popular place to view the Northern Lights in the fall and winter and the midnight sun in the summer, so it sees a fair amount of traffic.

The site has been home to a monument honoring victims of the 1943 sinking of a World War II submarine called the Uredd since 1987, and the designers added a new marble base to the monument as part of this project.

A view of the monument to the soldiers lost in the sinking of the Uredd
Steinar Skaar / Statens vegvesen

Now, travelers and locals alike can stop off the highway for a quick pee in the restroom, with its rolling concrete and glass design, then plop down on the steps of the amphitheater to gaze at the view across the Norwegian Sea. It’s one rest stop you’ll actually want to rest at.

[h/t Dezeen]

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios