CLOSE

A House of Puzzles

Although Miss C. mentioned it last week, I feel that we should devote some additional space to the recent Fifth Avenue apartment that made the New York Times last week.

The long and short of it is that a family paid to have their (fabulously expensive) apartment renovated. The family wanted something special, and boy is that what they got. During the renovation, architect/designer Eric Clough embarked on a multi-year secret project to hide puzzles in the apartment, unbeknownst to the apartment's owners, and not even discovered until months after the project's completion. The project included extensive historical research, puzzles, and even a soundtrack. Here's how it started:

What Ms. Sherry didn't realize until much later was that Mr. Clough had a number of other ideas about her apartment that he didn't share with her. It began when Mr. Klinsky threw in his two cents, a vague request that a poem he had written for and about his family be lodged in a wall somewhere, Ms. Sherry said, "put in a bottle and hidden away as if it were a time capsule."

...

Before long, his firm, 212box, was knee-deep in code and cipher books, furnituremakers were devising secret compartments, and Mr. Clough's former colleague, Heather Bensko, an architectural and graphic designer who had been his best friend at the Yale School of Architecture, found herself researching the lives of 40 historical figures, starting with Francis I of France and ending with Mrs. Post.

Then things got weird, as the family's children began to notice themselves written into seemingly decorative elements within the apartment.

...one night four months later, Cavan Klinsky, who is now 11, had a friend over. The boy was lying on the floor in Cavan's bedroom, staring at dozens of letters that had been cut into the radiator grille. They seemed random — FDYDQ, for example. But all of a sudden the friend leapt up with a shriek, Ms. Sherry said, having realized that they were actually a cipher (a Caesar Shift cipher, to be precise), and that Cavan's name was the first word.

The family soon received a mysterious letter directing them to look deeper into the apartment, to discover its secrets. Through a series of eighteen clues, the family participated in an adventure in their own home, discovering the trail of secrets left for them by during the renovation. The scope and complexity of the puzzle is frankly mind-blowing:

...the finale involved, in part, removing decorative door knockers from two hallway panels, which fit together to make a crank, which in turn opened hidden panels in a credenza in the dining room, which displayed multiple keys and keyholes, which, when the correct ones were used, yielded drawers containing acrylic letters and a table-size cloth imprinted with the beginnings of a crossword puzzle, the answers to which led to one of the rectangular panels lining the tiny den, which concealed a chamfered magnetic cube, which could be used to open the 24 remaining panels, revealing, in large type, the poem written by Mr. Klinsky. (There is other stuff in there, too, but a more detailed explanation might drive a reader crazy.)

You owe it to yourself to take five minutes and read the full story. And if you have an $8.5 million apartment of your own just rusting away, why not hire Mr. Clough to add his personal touch?

nextArticle.image_alt|e
Courtesy of Fernando Artigas
arrow
architecture
Step Inside This Stunning, Nature-Inspired Art Gallery in Tulum, Mexico
Courtesy of Fernando Artigas
Courtesy of Fernando Artigas

Upon closer inspection, this building in Tulum, Mexico, doesn’t seem like a suitable place to house an art exhibit. Everything that makes it so visually striking—its curved walls, uneven floors, and lack of drab, white backgrounds—also makes it a challenge for curators.

But none of these factors deterred Santiago Rumney Guggenheim—the great-grandson of the late famed art collector and heiress Peggy Guggenheim—from christening the space an art gallery. And thus, IK LAB was born.

“We want to trigger the creative minds of artists to create for a completely different environment,” Rumney Guggenheim, the gallery’s director, tells Artsy. “We are challenging the artists to make work for a space that doesn’t have straight walls or floors—we don’t even have walls really, it’s more like shapes coming out of the floor. And the floor is hardly a floor.”

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

A view inside IK LAB
Courtesy of Fernando Artigas

IK LAB was brought to life by Rumney Guggenheim and Jorge Eduardo Neira Sterkel, the founder of luxury resort Azulik. The two properties, which have a similar style of architecture, share a site near the Caribbean coast. IK LAB may be unconventional, but it certainly makes a statement. Its ceiling is composed of diagonal slats resembling the veins of a leaf, and a wavy wooden texture breaks up the monotony of concrete floors. Entry to the gallery is gained through a 13-foot-high glass door that’s shaped a little like a hobbit hole.

The gallery was also designed to be eco-conscious. The building is propped up on stilts, which not only lets wildlife pass underneath, but also gives guests a view overlooking the forest canopy. Many of the materials have been sourced from local jungles. Gallery organizers say the building is designed to induce a “meditative state,” and visitors are asked to go barefoot to foster a more sensory experience. (Be careful, though—you wouldn't want to trip on the uneven floor.)

The gallery's first exhibition, "Alignments," features the suspended sculptures of Artur Lescher, the perception-challenging works of Margo Trushina, and the geometrical pendulums of Tatiana Trouvé. One piece by Trouvé features 250 pendulums suspended from the gallery's domed ceiling. If you want to see this exhibit, be sure to get there before it ends in September.

[h/t Dezeen]

nextArticle.image_alt|e
iStock
arrow
architecture
Engineers Have Figured Out How the Leaning Tower of Pisa Withstands Earthquakes
iStock
iStock

Builders had barely finished the second floor of the Tower of Pisa when the structure started to tilt. Despite foundational issues, the project was completed, and eight centuries and at least four major earthquakes later, the precarious landmark remains standing. Now, a team of engineers from the University of Bristol and other institutions claims to have finally solved the mystery behind its endurance.

Pisa is located between the Arno and Serchio rivers, and the city's iconic tower was built on soft ground consisting largely of clay, shells, and fine sand. The unstable foundation meant the tower had been sinking little by little until 2008, when construction workers removed 70 metric tons of soil to stabilize the site. Today it leans at a 4-degree angle—about 13 feet past perfectly vertical.

Now researchers say that the dirt responsible for the tower's lean also played a vital role in its survival. Their study, which will be presented at this year's European Conference on Earthquake Engineering in Greece, shows that the combination of the tall, stiff tower with the soft soil produced an effect known as dynamic soil-structure interaction, or DSSI. During an earthquake, the tower doesn't move and shake with the earth the same way it would with a firmer, more stable foundation. According to the engineers, the Leaning Tower of Pisa is the world's best example of the effects of DSSI.

"Ironically, the very same soil that caused the leaning instability and brought the tower to the verge of collapse can be credited for helping it survive these seismic events," study co-author George Mylonakis said in a statement.

The tower's earthquake-proof foundation was an accident, but engineers are interested in intentionally incorporating the principles of DSSI into their structures—as long as they can keep them upright at the same time.

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios